• Dalipassage 2
  • 7811DB EMMEN
  • Klantenservice: 0591-547631
  • Op dinsdag t/m zaterdag voor 17:00 besteld, nog dezelfde dag verzonden
  • In Nederland vanaf 75 euro gratis verzending

Salade Nicoise met tonijn en cannellinibonen

09 juni 2022

Als de zon weer wat meer te voelen is in het seizoen gaan mensen weer regelmatig salades eten. Niet zo gek natuurlijk want een salade eet je koud, lekker verfrissend, en is snel te bereiden. Zit je dus gezellig samen op zondagmiddag in de tuin te genieten van het mooie weer en heb je geen zin in een uitgebreid kooksessie dan is een salade een uitkomst. Je kan een salade maken zoals je wilt met de ingrediënten zoals je zelf lekker vindt. Of het nu een bijgerecht is of een hoofdgerecht, salades vallen altijd in de smaak. Met een vlijmscherp Herder mes, zoals het beroemde Molen schilmesje of groentenmes, heb je prima gereedschap om salades te bereiden.

 

 

De geschiedenis van de salade

De salade zoals wij die kennen heeft zijn basis al ver terug in de tijd. Het eeuwenlange gebruik van zout bij het kruiden en conserveren van voedsel heeft diverse culinaire woorden opgeleverd. Het woord salade is eind zestiende eeuw ontleend aan het Frans. Het gaat via het Italiaans terug op het Latijnse werkwoord salare: zouten of inleggen. De betekenis van het woord verschoof geleidelijk van ‘gerecht uit groente bereid’ naar ‘groene groente die rauw wordt gegeten’. Met name de verkorte vorm sla heeft deze tweede betekenis aangenomen. Uiteindelijk zijn we ook de plantensoorten die we eten als sla zo gaan noemen.

 

Vooraanstaande koks bedachten soms speciale recepten voor een salade, zoals de Italiaanse restaurateur en hotelbaas Ceasar Cardini de welbekende Ceasar salade. De oprichter van het beroemde Waldorf Astoria hotel in New York, John Jacob Astor, als slagerszoon geboren in Waldorf Duitsland, presenteerde in 1894 de eerste Waldorf salade. Twee bekende salades die we nog altijd kennen.

 

Salade niçoise, de Riviera op je bord

Wij gaan vandaag een heerlijke salade niçoise maken. Genoemd naar de Franse stad Nice. Deze typische salade wordt gegeten aan de hele Franse zuidkust, en ver daarbuiten, en veel Franse streken, dorpen, families en koks hebben zo hun eigen recept. De oorspronkelijke basis bestaat uit de bestanddelen vis, groente en ei. Maar daar is niet iedereen het over eens. De één vind het een doodzonde om aardappels toe te voegen, terwijl anderen juist vinden dat een salade zonder aardappels geen salade niçoise mag heten. Soms bevat de salade alleen rauwe groenten, ansjovis en olijven, terwijl ze ook zeer uitgebreider en voedzamer gemaakt kan worden met bonen, aardappelen of rijst. Er is geen officieel recept en salade niçoise is geen beschermde naam, dus iedere kok mag zich uitleven op een eigen versie.

 

Salade Nicoise met tonijn en cannellinibonen

Nodig voor 4 personen:

  • 500 gram krielaardappeltjes
  • 2 x tonijnmoot in olijfolie (blik)
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 3 el rodewijn azijn
  • 2 el franse mosterd
  • 500 gram sperzieboontjes
  • 4 hard gekookte eieren
  • 175 gram cannellinibonen (blik)
  • 250 gram roma tomaatjes
  • 1 rode ui
  • 15 gram platte peterselie
  • 50 gram pitloze olijfjes

 

Aan de slag:

  1. Kook de 4 eieren hard, laat ze schrikken en afkoelen in koud water.
  2. Kook tegelijk de krieltjes met wat zout in 15 minuten gaar. Giet ze af en druk ze plat met een lepel.
  3. Zodra de krieltjes koken, klop de olie, azijn en mosterd tot een gladde dressing. Breng op dat smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel een snuf zout.
  4. Roer deze dressing door de warme geplette aardappelen.
  5. Maak de sperziebonen schoon, halveer ze, maar laat het puntje zitten. Dat gaat handig en snel met een Robert Herder Molenmesje.
  6. Kook de boontjes in ruim water met zout in 7 min. beetgaar. Spoel ze af met koud water en droog ze in een schone theedoek. Spoelen met koud water stopt de garing, dan blijven de boontjes knapperig.
  7. Spoel, zodra de boontjes koken, de cannellinibonen af in een vergiet en laat ze uitlekken.
  8. Halveer de tomaatjes. Snijd met je Molenmesje de rode ui in dunne halve ringen en snijd ook de peterselie fijn.
  9. Verdeel de krieltjes, sperziebonen, cannellinibonen, tomaten en ui over een grote schaal en meng alles samen.
  10. Laat de tonijn even uitlekken en verdeel de moten met een vork in grove partjes.
  11. Verdeel de olijven, tonijn, en de peterselie over de schaal.
  12. Pel tot slot de eieren, snijd ze in de lengte in kwarten en verdeel ze over de schaal, bestrooit het geheel naar smaak met zwarte peper. 

 

Geniet ervan!